Kamervragen overname KTV door Global Talk

Onlangs heeft het Tweede Kamerlid Van Nispen (SP) kritische Kamervragen gesteld aan de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Aanleiding: het nieuws in het Financieel Dagblad dat tolkenbemiddelaar Global Talk opleidingsinstituut KTV heeft overgenomen. Deze overname roept volgens Van Nispen serieuze vragen op over belangenverstrengeling, marktverhoudingen en de onafhankelijkheid van kwaliteitstoetsing in het tolkwezen.

Slager keurt zijn eigen vlees?

De kern van de zorg: door de overname zou Global Talk, dat volgens Van Nispen marktleider is in tolkbemiddeling, nu ook een directe vinger in de pap krijgen bij de toetsing en opleiding van tolken. Daarmee lijkt sprake van een situatie waarin de slager zijn eigen vlees keurt, aldus een bezorgde Van Nispen.

Concentratie van macht

Van Nispen vraagt zich hardop af of deze ontwikkeling niet leidt tot een verdere marktconcentratie, waarbij bemiddelaars steeds meer invloed krijgen over het gehele ecosysteem van opleiding, toetsing én inzet van tolken. Daarbij wordt ook gewezen op eerdere gebeurtenissen, zoals het faillissement van SIGV na overname door vertaalbureau WCS. Ook ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen zou inmiddels haar zelfstandigheid hebben verloren.

Lees ook: Faillissement SIGV: wat betekent dit voor tolken en vertalers?

Wie houdt toezicht op toetsers?

Een van de meest urgente vragen van Van Nispen is hoe kwaliteitsborging plaatsvindt wanneer de toetsende instantie zelf onder een bemiddelaar valt. Wie houdt toezicht op de toetsers? Van Nispen vraagt expliciet naar de onafhankelijkheid van de toetsing, en of de overheid niet een situatie van groeiende afhankelijkheid heeft gecreëerd.

Nog geen onafhankelijk klachtenloket

Ook het ontbreken van een onafhankelijk klachtenorgaan voor tolken en afnemers komt aan bod. Waar kunnen professionals terecht bij conflicten over kwaliteit, inzet of misstanden bij bemiddelaars? Volgens Van Nispen is dit nog altijd een gemis, ondanks jarenlange signalen vanuit het veld.

All-in tarief ongewenst?

Tot slot komt ook de discussie over de tariefstructuur aan bod. In het artikel in het Financieel Dagblad wordt gesteld dat het tarief voor de tolk en de bemiddelaar “in één zit”. Global Talk zelf pleit voor het loskoppelen hiervan, zodat de tolk wordt betaald voor het werk en de bemiddelaar voor “het ontzorgen”. Het wachten is nu op antwoorden van de staatssecretaris.

 
Tolk aanvragen
Tolk aanvragen
Tolk aanvragen
Vertaler aanvragen
Vertaler aanvragen
Vertaler aanvragen