“3 op 10 vijftienjarigen wonen niet met beide ouders,” “Duizenden kinderen worden uit huis geplaatst en dat kan zeer traumatisch zijn”, “Jeugdzorg overspoeld door vechtscheidingen”: de krantenkoppen liegen er niet om als gaat om de gevolgen van een scheiding voor kinderen. Ook uit onderzoek blijkt steeds vaker dat de gevolgen van een (vecht)scheiding langdurig en diepgaand kunnen zijn.
Deze gevolgen hebben zowel een psychologische als juridische component. Enerzijds heeft het effect van het uiteengaan van de ouders en de veranderingen die dat teweegbrengt een effect op het psychologisch welbevinden van het kind. Aan de andere zijde heeft de juridische positie van ouders en kind en de uitkomst van de gerechtelijke procedures de nodige juridische gevolgen zoals een opgelegde verhuizing, schoolwissel, ondertoezichtstelling, uithuisplaatsing etc.
In dit unieke tweedelige webinar wordt door twee ervaren docenten alles over het kind in scheidingssituaties voor u uiteengezet. In het eerste deel van deze webinarreeks zal kinderpsychologe en KIES-coach Naïma el Hannouche-Salmi u bijpraten over de aard en gevolgen van de psychosociale en psycho-emotionele problematiek van het kind in scheidingssituaties en de betreffende interventie- en preventieprogramma’s.
In het tweede deel zal familierechtadvocaat Jamal el Hannouche de ingewikkelde juridische kwesties rondom het kind in scheidingssituaties op een compacte wijze met u bespreken waarbij hij zal ingaan op de rechten van kinderen alsook de ouders ten opzichte van hun kinderen, de rol van het kind in de echtscheidingsprocedure en de rol van de bijzonder curator en de Raad voor de Kinderbescherming in dat kader.
Programma Webinaropname I
1. Feiten en cijfers |
2. Gevolgen en risicofactoren voor scheidingskinderen |
3. Ernstige problemen na de scheiding |
4. Preventie en interventie |
Programma Webinaropname II
1. Rechten van kinderen |
2. Rechtspositie van ouders |
3. Rechtszaak: scheiden met kinderen |
4. Raad voor de Kinderbescherming |
Doelgroep
Deze cursus is gericht op tolken die tolkdiensten leveren in situaties die te maken hebben met het kind en scheiding. Gedacht kan worden aan tolken die optreden tijdens echtscheidingsprocedures, omgangsprocedures, gezagsprocedures, gesprekken met Veilig Thuis of de Raad voor de Kinderbescherming, kindgesprekken bij de rechter, gesprekken bij de kinderpsycholoog, kindertherapeut of KIES-coach, gesprekken bij de bijzonder curator, gesprekken met de advocaat, gesprekken met de gezinsvoogd etc.
Daarnaast richt de cursus zich op vertalers die vertaaldiensten leveren op het terrein van zowel de kinderpsychologie als het jeugdrecht. Daarbij valt te denken aan vertalers die vertalingen maken van verzoekschriften tot echtscheiding, verzoekschriften betreffende omgang en gezag, verslagen van (kinder)therapeuten, verslagen van hoorzittingen of kindgesprekken, rapporten van Veilig Thuis of de Raad voor de Kinderbescherming etc.
Doel
Het doel van deze cursus is drieledig:
- kennis over en inzicht in de plaats van het kind in scheidingssituaties in het algemeen;
- kennis en begrip van de psychische problematiek van het kind in scheidingssituaties en de rol van preventie en interventie met aandacht voor PAS (Parental Alienation Syndrom), loyaliteitsconflicten, huiselijk geweld en kindermishandeling, lange en kort termijneffecten van familiedrama’s en psychosociale gevolgen van internationale kinderontvoering;
- kennis en begrip van de juridische positie van het kind in scheidingssituaties en de rol van de betrokken actoren (ouders, kinderen, Raad voor de Kinderbescherming, rechter, jeugdzorg, gezinsvoogd, pleeggezin, gezinshuis, residentiële instelling, advocaat, bijzonder curator etc.).
Werkwijze
Dit on-demand webinar bestaat uit een tweetal webinaropname’s van in totaal zes uur die u op elk gewenst moment kunt bekijken. Ter voorbereiding op het on-demand webinar ontvangt u per e-mail een digitale reader en de presentatie. Nadat u de webinaropname heeft bekijken, vult u het evaluatieformulier in waarna u het certificaat van deelname ontvangt.
Beoordelingen
Docent N. el Hannouche-Salmi
Naïma el Hannouche-Salmi is psycholoog en heeft ruim dertien jaar ervaring in de ggz. Zij is breed georiënteerd en dat heeft ertoe geleid dat zij in de verschillende lagen binnen de ggz ervaring heeft opgedaan: van specialistische ggz, basis-ggz en eerstelijns-ggz tot ggz-preventie.
Naast individuele behandelingen en begeleidingstrajecten heeft zij de laatste jaren veel ervaring opgedaan in het werken met groepen. Naïma begeleidde als trainer en coach diverse groepstrainingen en verzorgde daarnaast op regelmatige basis (bij)scholing voor professionals op het gebied van psychopathologie, motiverende gespreksvoering en cultuursensitief werken.
Naïma studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht waar zij in 2006 afstudeerde in de richting klinische psychologie en interculturele psychologie. In de jaren na haar afstuderen werkte zij voornamelijk met volwassen cliënten. De laatste vijf jaar heeft haar werkveld zich verplaatst naar de jeugd-ggz.
Momenteel werkt Naïma als kinder- en jeugdpsycholoog voor i-psy, de specialist op het gebied van interculturele psychiatrie en is zij tevens KIES-coach (Kinderen In Echtscheiding Situaties). Vanwege de achtergrond van haar cliënten werkt Naïma geregeld samen met tolken, zowel in de rol van psycholoog als trainer. Daarnaast geeft Naïma de cursus Tolken en vertalen in de ggz.
Docent J. el Hannouche
Jamal el Hannouche is advocaat en mediator op het terrein van het familierecht en het strafrecht. Daarnaast verzorgt hij cursussen, trainingen, intervisie en peer review voor advocaten, tolken en vertalers.
On-demand Webinar samenvatting
On-demand Webinar | Kinderen in een scheiding |
Datum | 1 januari - 31 december 2024 |
Aanmelden | Nu aanmelden |
Docenten | |
Prijs | € 250,- (excl. 21% btw) |
PE-punten | 10 (6 contacturen, 80 pagina's studiemateriaal) |
Competentie | tolkcompetentie, vertaalcompetentie, culturele competentie |
Docenten | 8,5 |