live webinar:

Spreekwoorden en gezegdes in het Tarifit Berber (live webinar)

Het Berberse idioom bestaat uit een grote verscheidenheid aan spreekwoorden, gezegdes en uitdrukkingen met soms heel specifieke en cultuurgebonden betekenissen. Niet zelden is de vertaling van deze zogeheten idiomatische uitdrukkingen vanuit het Berbers uitdagend.

Niet alleen moet men de achtergrond van een een dergelijke uitdrukking goed begrijpen, maar ook is het van belang hoe de vertaling zo kan worden gekozen dat de doelgroep de oorspronkelijke boodschap zonder (te veel) informatieverlies ontvangt in de doeltaal.

In dit webinar maakt berberoloog Jamal el Hannouche gebruik van equivalentie om spreekwoorden, gezegdes en andere idiomatische uitdrukkingen uit het Tarifit Berber) te vertalen naar het Nederlands. Bij gebruikmaking van equivalentie wordt de Berberse realiteit die het spreekwoord tot uitdrukking brengt, vertaald naar een geheel andere Nederlandse uitdrukking die een en dezelfde realiteit uitdrukt.

Bijvoorbeeld:

  • Berberse uitdrukking: wənni ɣa yənwan ča n čaṛṛ nətta it ɣa yərqan
  • Letterlijke vertaling: Iemand die een ander kwaad wil doen, komt het zelf tegemoet.
  • Betekenis: Wie de intentie heeft om een ander iets aan te doen, zal het zelf overkomen.
  • Nederlands equivalent: Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in.

Lees hier ook ons blog over Berberse spreekwoorden.

Docent

Jamal el Hannouche heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor heeft hij de bachelor en master Arabische taal en cultuur en de master Berber Languages and Linguistics aan de Universiteit Leiden voltooid.

Na zijn opleiding is Jamal aan de slag gegaan als advocaat bij een internationaal advocatenkantoor in Amsterdam waarbij hij zich heeft toegelegd op het financieel (sanctie)recht, het verzekeringsrecht en het contractenrecht. Vervolgens heeft hij zich bij een Amsterdams advocatenkantoor beziggehouden met het familierecht, letselschaderecht en strafrecht.

Jamal heeft vervolgens een eigen advocatenpraktijk opgezet onder de naam Advocatenkantoor El Hannouche waarbij hij werkzaam is als advocaat en mediator. Jamal geeft daarnaast diverse cursussen op het terrein van het Nederlandse recht, het Marokkaanse recht en het islamitische recht gericht op advocaten, notarissen, mediators, tolken en vertalers.

Jamal heeft tijdens zijn studie en aan het begin van zijn carrière meerdere artikelen gepubliceerd in verschillende (vak)bladen. Jamal publiceert en redigeert tegenwoordig met enige regelmaat blogartikelen op de website www.elhannouche.nl/blog.

Live Webinar samenvatting

392PE
Live WebinarSpreekwoorden en gezegdes in het Tarifit Berber (live webinar)
Datum27 februari 2021
Tijd10:00 – 12:00 uur
AanmeldenRegistratie is gesloten
Docent
Prijs€ 39,- (excl. 21% btw)
PE-punten2 (2 contacturen)
Competentielinguïstische en tekstuele competentie, culturele competentie
  • Deel dit bericht via: